Webinar vs. webcast vs. elearning -tomat/tomat?

Skal du i gang med at lære fra dig eller holde et oplæg, så er det en god idé at få styr på, hvilke forskelle og ligheder der er mellem webinarer, webcast og elearning. De har hver deres force, så vægt det der passer til dit formål.

Fælles for dem alle tre er, at de er digitale og kan opleves på afstand af afsenderen. Det giver nye muligheder, men hvad adskiller dem så? Lad os se på det.

 

Webinar

Det er typisk ”live” undervisning over nettet med brug af video. En underviser bliver filmet med et kamera, og det sendes direkte på nettet, hvor 10, 20, ja eller 1.000 klikker sig ind og ser foredraget. Det næste element i et webinar er, at brugerne også har mulighed for at interagere i undervisningen. Det kunne være via en chat funktion, hvor man kan stille spørgsmål til underviseren eller chatte med de andre deltagere. I det tilfælde ville det nok ikke være optimalt med 1.000 brugere samtidig…

Når et webinar er færdigt har afsenderen måske optaget foredraget eller undervisningen og lagt videoklippet på nettet, så brugerne kan se det senere. Det er  selvfølgelig ikke muligt at interagere med undervisere mere.

Webinar

Eksempel på brugerfladen på et webinar. Man kan se

video af underviseren og der er mulighed for at chatte

med de andre deltagere.

 

Webcast

Et webcast svarer i høj grad til ”broadcasting” som man gør via et TV. – Deraf ligheden mellem ordene. Her har vi en afsender, det kunne være direktøren for et selskab, der gerne vil komme med en meddelelse til aktionærerne. Direktøren holder sin tale, der bliver filmet og streamet direkte på nettet, så folk overalt på kloden kan se direktørens tale. Her kan brugerne ikke interagere, men kan i stedet læne sig tilbage med en kop kaffe.

Et eksempel på webcasts kan du se hos CERN, der ofte sender og også har arkiverede udsendelser.

 

Elearning

Her er tale om undervisning. Elearning er typisk en optagelse, der ligger på nettet, og brugerne kan klikke sig ind på de enkelte videoklip efter behov. Teknisk set fungerer det fuldstændig lige som video on demand, som man ser det hos f.eks. Netflix eller DR.

Du kan fx lave en instruktionsvideo, der viser, hvordan man brygger kaffe på 1 sek, og medarbejderne kan logge ind og se klippet igen og igen, efter behov.

Løsningen kan udbygges med interaktivitet med opgaver og tests.

Med elearning har man mulighed for at undervise i det samme emne igen og igen, på samme måde hver gang. På den måde sikrer du, at vigtige elementer i oplæringen / undervisningen ikke bliver udeladt. Derved er det også muligt at opbygge sig et online opslagsværk, hvor brugerne kan se, hvordan det nu var med firmaets sikkerhedsregler for brugen af en bestemt maskine.

Du kan se et glimerende eksempel på elearning hos Khan Academy.

khan elearning

Khan academy er et godt eksempel brugen af elearning vha. video.

Her er en oversigt over de tre måder at undervise på:

WEBCAST

  • Direkte udsendelse på nettet
  • IKKE muligt for brugerne at interagere med foredragsholder.

WEBINAR

  • Direkte udsendelse på nettet
  • Mulighed for brugerne at interagere med foredragsholder, eks. via chat.

 ELEARNING

  • Lagret udsendelse. Video on demand.
  • Mulighed for at lave opgaver

Så hvad er det reelt du har behov for? –er det webinar, webcasting eller elearning?

-undervisning i de forskellige  eehhhh….undervisningsformer gives af Go Wide.

 

Post your thoughts