Vimeo vs. Youtube – Vælg den rigtige videoplatform

Hvor skal videoen bo? Vimeo, Youtube, Wistia eller en fjerde videoplatform? Vi gennemgår fordele og ulemper ved de mest almindelige videoplatforme.

En vigtig del af videoproduktionen er overvejelsen om, hvordan I efterfølgende når ud til målgruppen. I ønsker måske at vise video på jeres website, og vil også gerne have muligheden for at dele den på jeres sociale kanaler. Derudover vil I gerne gøre det nemt for brugerne at dele den. Disse faktorer, synlighed og brugervenlighed, er væsentlige i valget af video host.

Youtube – verdens største videoplatform

YouTube er verdens 2. største søgemaskine efter Google med mere end 1 milliard brugere.

Der bliver uploadet over 300 timer video hvert minut og set mere end 100.000 videoer hvert eneste sekund på platformen, der ejet af Google.

Hjemmebanefordel for SEO på Youtube

At Youtube er verdens 2. største søgemaskine betyder, at brugerne er vant til at søge på emner og spørgsmål, der interesserer dem – hvilket er en fordel for dig. Youtube er dog også den største videoplatform på planeten, hvilket betyder, at du her har størst konkurrence. Men Youtube giver gode muligheder for at få synlighed af jeres video ved hjælp søgemaskineoptimering. Du søgemaskineoptimerer din video på Youtube gennem den beskrivende tekst og ved at lægge undertekster op på videoen.

Google’s ejerskab af Youtube giver yderligere SEO-fordele ved brug af denne platform. Videoerne bliver nemlig indekseret direkte i Google’s søgeresultat, og hvis du lægger videoen op på den rigtige måde, får du ovenikøbet en lille thumbnail i søgeresultatet, der får din video til at skille sig ud.

Det ser sådan ud. Hvilket søgeresultat lægger du mest mærke til?

Vimeo vs. Youtube: Videoproduktion. Søgeresultat for video

Lavere kvalitet og manglende branding på YouTube

En ulempe ved YouTube er, at platformen komprimerer videoen. Det giver dårligere billedkvalitet. Det giver dog hurtigere load-tider, hvilket er brugervenligt, fordi det bl.a. gør det nemmere at se videoer på mobilen, også uden wifi.

For virksomheden er det desuden en ulempe, at du ikke kan fjerne YouTube’s logo, som bliver sat på alle videoer. Du kan godt tilføje jeres eget logo, men det kan hurtigt komme til at se rodet ud hvis både jeres og YouTube logoet er på videoen. Det er én af de ting der er med til at gøre Youtube ufleksibel.

Irriterende relateret indhold

Hvis du ønsker at indlejre videoen på virksomhedens website fra YouTube, skal du være opmærksom på relateret indhold. Relateret indhold er de videoer, YouTube foreslår, efter du har set en video. Det er fint, hvis man allerede er ovre på YouTube, men du ønsker ikke, at dine brugere på hjemmesiden skal hoppe over til YouTube, efter de har set jeres video. I skal derfor huske at slå visningen af relateret indhold fra, inden I embedder videoen på websitet.

Vælger I YouTube, skal I slutteligt være opmærksom på, at platformen yder meget lidt support – du skal altså være forholdsvis ‘selvkørende’.

Vimeo – bedre videokvalitet, men lavere synlighed

I modsætning til YouTube komprimerer Vimeo ikke dine videoer, og du opnår derfor en langt bedre kvalitet.

Vimeo vs. Youtube: Screenshot fra Vimeo

 

Med ca. 100 millioner brugere er Vimeo en lille nicheplatform ved siden af YouTube. Nichen er høj-kvalitetsvideoer, og det kan i sig selv være noget, jeres brand kan have fordel af at blive associeret med. Det kræver bare, at I kan skaffe trafik til videoen.

Ingen reklamer

I modsætning til YouTube viser Vimeo ikke reklamer før videoindholdet. Det er en kæmpe fordel, når du skal indlejre videoen på jeres website. Hvadenten I udlejer kraner eller er et stort advokatfirma, så ønsker I formentlig ikke at forstyrre brugerne på jeres website med reklamer for hårprodukter, billige lån eller rejser.

Mulighed for branding af jeres kanal

I Vimeo kan du erstatte platformens logo med jeres virksomheds logo og dermed give jer en større brandingværdi. Du kan også tilpasse din URL – det gør dine videoer endnu mere personlige.

God support

Vimeo yder en virkelig god support – du får som regel svar på spørgsmål inden for en time. Det er værd at tage i betragtning når du vælger platform, særligt hvis du ikke er så erfaren.

Dealbreakeren – Markant lavere synlighed og kun betalingsabonnement

Den store ulempe ved Vimeo er den markant lavere synlighed af dine videoer. Der er langt færre brugere på Vimeo; det er langt sværere at skabe en god placering af din video i Google; og bloggere og andre interesserede har sværere ved at indlejre dine videoer på deres websites, hvilket på den ene side giver dig større kontrol med din video, men på den anden side begrænser spredningen og dermed synligheden af den.

Derudover er det ikke gratis at uploade videoer på Vimeo, som det er på YouTube. Et VimeoPro abonnement er nødvendigt, når du er virksomhed og har et kommercielt sigte med dine film.

Facebook – Den nye videohost

Verdens største sociale netværk lancerede sig for nyligt som egentlig videoplatform. Facebook har over 1 milliard videovisninger hver dag. 65% af visningerne kommer fra mobiltelefoner, og hver video varer i gennemsnit 44 sekunder.

Facebooks algoritme er indrettet således, at jo flere der ser din video færdig, jo mere tilbøjelig er algoritmen til at vise din video i dine venners ‘newsfeed’. Det kræver korte videoer med meget spændende indhold, ellers bliver det svært at få gang i den virale effekt.

Videoer lagt direkte på Facebook kan som noget nyt indlejres på jeres website, hvilket gør det mere interessant at undersøge effekten af at uploade video til det sociale medie. Der er dog tale om en så ny spiller i feltet, at vi ikke vil anbefale at lægge alle jeres film i den kurv.

Wistia – 100% reklamefri

Vælger du Wistia som platform, er du – lige som på Vimeo og i modsætning til YouTube – sikker på at undgå reklamer, når din video afspilles, fx på dit website. Som på Vimeo kan du personliggøre din video med eget logo.

Wistia er ligeledes en betalt løsning, der retter sig mod forretningsdrivende, der ønsker fuld kontrol over, hvor deres video ligger og bliver delt.

Over til dig: Hvilken videoplatform foretrækker du og hvorfor?

 

Inspiration til mere læsning om vimeo, YouTube og andre videoplatforme:

http://www.digital-kommunikation.com/video-seo-fordi-google-ikke-kan-se-film/

http://www.news-journal.com/news/2014/jan/24/dont-overlook-the-second-largest-search-engine-any/

http://www.reelseo.com/5-ways-vimeo-beats-youtube/

http://blog.hootsuite.com/social-video-platforms/

https://www.concept-i.dk/blog/video-virker.html

http://www.youtube.com/yt/press/statistics.html

http://techcrunch.com/2015/03/25/facebook-will-now-let-you-embed-facebook-videos-on-other-sites/#.pkub5h:vzL9

Post your thoughts