Video SEO – Sådan søgemaskineoptimerer du video på YouTube

I er endelig færdige med jeres video, og nu glæder I jer til at lægge den online, læne jer tilbage og se, hvordan antallet af afspilninger stiger støt for hvert minut. Men jeres arbejde er desværre ikke slut endnu. Uanset hvor godt produceret, jeres video er, kommer de mange afspilninger ikke af sig selv. Det kræver nemlig, at I tænker på SEO (søgemaskineoptimering), når I lægger videoen på YouTube.

Og det er der gode grunde til.

YouTube har mere end 1 milliard brugere, og gennemsnitligt tilbringer hver imellem 15-20 minutter pr. dag på sitet. Derudover er YouTube den næststørste søgemaskine i verden, lige efter Google. De mere end 3 milliarder søgninger hver måned gør det attraktivt at forsøge at ramme brugernes foretrukne søgeord – mens de 300 timers videomateriale, der bliver uploadet til platformen hvert minut, gør søgemaskineoptimering til en absolut nødvendighed, når I vil gøre jeres video synlig for målgruppen.

En anden væsentlig grund til at udøve disciplinen, video SEO, på YouTube er, at videoen samtidig bliver indekseret i Google. Jeres video opnår dermed højere placering i de to største søgemaskiner på planeten.

Selvom der er mange ligheder mellem at optimere en webside og en video, så er der også en del forskelle. Så hvordan søgeordsoptimerer I jeres video? Lad os gennemgå de væsentligste aspekter i forhold til SEO i YouTube.

SØGEORDET

Helt essentielt er det, som ved almindelig SEO, at få styr på sine søgeord. Det handler selvfølgelig om at bruge og optimere indholdet til de søgeord, målgruppen bruger, og som dermed bringer jer højt op i søgningen, gerne på side 1.

Søgeordsanalysen bør i virkeligheden ikke være noget, I først kaster jer over, når videoen er færdig. Søgeordsanalysen kan derimod med fordel være en del af jeres kommunikationsstrategi, og også være med til at guide de emner, I vælger at tage op fx i en video. Dvs. fungerer som en rød tråd allerede fra før, I går i gang med at producere jeres indhold.

Uanset hvornår I har lavet jeres søgeordsanalyse, skal I have valgt ét gennemgående søgeord eller søgeordsfrase, når I skal lægge videoen på YouTube.

Eksempel:

Her er et eksempel på en video, der er optimeret til søgeordsfrasen ’Hvordan lapper man en cykel’.

Søgemaskineoptimering af video kræver, at du finder det rigtige søgeord

Når I fastlægger det, jeg kalder video søgeord, er Google vigtig, for optimerer I jere video rundt om et søgeord, som ikke har nogen resultater i Google, så får I kun trafik fra folk, der søger i YouTube.

Jeg vil ikke gå nærmere ind i søgeordsanalysen, som er en hel disciplin i sig selv, men herfra fokusere på, hvordan I kan sætte jeres søgeord på arbejde i YouTube.

FILNAVN

Søgeordet kan for det første med fordel indgå naturligt i jeres filnavn fx fem_råd_ videoproduktion.mp4.

VIDEO TITEL

Titlen skal selvfølgelig også indeholde jeres søgeord – gerne i starten og gerne som det første ord, da ordene her vægter højere. Den samlede længde på titlen kan med fordel være mindst fem ord, så jeres søgeord indgår naturligt, uden at det lugter at Keyword-stuffing. ”Videoproduktion – fem råd til at komme i gang”.

I har 68 karakterer at lege med og prøv jer endelig frem for at se, hvad der virker bedst. Titlen kan nemlig løbende ændres, og den har stor indflydelse på, hvor mange der klikker på jeres video (Clickthrough rate). Så gør hvad I kan, for at den opfattes fængende og inspirerende af jeres målgruppe.

BESKRIVELSEN

Beskrivelsen er helt essentiel, når I søgemaskineoptimerer en video, for YouTube og Google kan jo ikke læse de levende billeder i videoen. Så beskrivelsen bliver afgørende, når søgemaskinerne skal vurdere, hvad jeres indhold handler om.

Nogle anbefaler, at I er gavmilde med ordene i beskrivelsen og skriver mindst 200 ord. Andre anbefaler, at I holder teksten på 2-4 sætninger. Min anbefaling er, at I skriver mere end 2-4 sætninger – men skriver det vigtigste i de første 2-4 sætninger. Dette både fordi I med fordel kan tænke som en journalist, der arbejder ud fra nyhedstrekanten, hvor I starter med den vigtigste info, men også fordi YouTube ombryder teksten og gemmer den resterende beskrivelse under en ’Vis mere’. En god ide er endvidere at indsætte link til jeres website i den første synlige tekst for på den måde at skabe trafik.

Vigtigt i video SEO er beskrivelsen på YouTube

Uanset længde skal I indarbejde jeres søgeord 3-4 gange, og gerne et allerede i de første 2,5 linier.

Skriv med udgangspunkt i jeres modtager, dvs. med fokus på, hvad de får ud af at bruge deres dyrbare tid på at se jeres video. Inkluder gerne et call to action, der opfordrer til at skrive en kommentar, huske at anbefale, dele med venner osv. Kommentarerne er nemlig også essentielle i forbindelse med at optimere jeres indhold. Mere om det nedenfor.

TAGS

Tags er ikke så vigtige som søgeord, men skal stadig udnyttes til at hjælpe Google og YouTube med at bestemme, hvad jeres video handler om. Sæt søgeordet ind som det første, og tilføj herefter et par relaterede søgeord, der peger i samme retning, som jeres. På den måde kan I sikre, at jeres video også kommer op, når brugere ser relaterede videoer med samme tags.

Hvis I bemærker, at den samme kanal kommer op igen og igen i jeres egne YouTube søgninger på relaterede emner, så kan I linke til den ved at indsætte kanalen som et tag. Dette vil gøre, at jeres video kommer oftere op under relaterede videoer, når brugere kigger på indhold fra denne kanal.

I kan også vælge at sætte links ind til videoer, som I ved rammer jeres målgruppe for på den måde at blive eksponeret fordelagtigt.

I kan endvidere arbejde med modetags, hvis jeres indhold eksempelvis har karakter af branded entertainment. I kan læse mere om branded entertainment i blogindlægget ”Vellykket branded entertainment – 5 gode råd”.

Tags øger synligheden på videoen i YouTube

UNDERTEKSTER ER ALTID GODT

I har mulighed for at lægge undertekster på i YouTube. Ud over at være en service, så kan det også få jeres indhold ud til flere – og endnu vigtigere, som med beskrivelsen, kan jeres undertekster hjælpe både Google og YouTube med at gruppere jeres indhold. Så på med danske og engelske undertekster!

Google oversætter også selv underteksterne til brugerens sprog, men kvaliteten heraf kan diskuteres.

Læg undertekster på din video i YouTube. Det er godt for SEO.

VIDEO I FULD LÆNGDE

Måske er det indlysende, men jeg medtager det alligevel; upload altid jeres video i sin fulde længde og ikke fx delt i to, hvor den anden del ligger på jeres site. Det kan være tillokkende, fordi I herved motiverer til mere trafik på sitet, men en video der ikke vises i sin fulde længe vurderes dårligere.

Og hermed bevæger vi os ind på parametre, der påvirker user experience, eller brugeroplevelsen, som er helt essentielt i denne sammenhæng.

HVOR MANGE SER DIN VIDEO TIL ENDE?

På YouTube er user experience et afgørende parameter, der kan få jeres video til at rangere højere – og her påvirker blandt andet, hvor mange, der faktisk ser videoen til ende. Det fortæller nemlig YouTube og Google noget om kvaliteten af jeres indhold, og søgemaskinerne vil gerne belønne kvalitet.

En video som målgruppen ser til ende, kan derfor få en bedre placering end en video, der har flere visninger.

ENGAGEMENT

Et andet parameter, der kan påvirke jeres rang i søgemaskinerne, er graden af brugerengagement i jeres indhold og jeres kanal.

Når brugerne kommenterer, deler, giver thumbs up eller abonnerer på jeres kanal, viser det, at de er engagerede i indholdet.

En høj grad af engagement sender også et signal til Google/YouTube om, at jeres indhold er af god kvalitet og relevant for målgruppen – og det vil søgemaskinerne gerne belønne i form af højere placering.

BOOST ENGAGEMENT

I kan selv gøre noget for at opnå højere brugerengagement.

Bed om likes, kommentarer og delinger. Brugerne tænker ikke nødvendigvis på at kommentere eller dele, så hvis I vil have engagement, kan I med fordel minde dem om muligheden. Det kan I eksempelvis gøre ved at indsætte en annotation (en kort tekstbesked oven på videoen) i jeres video – fx midt i videoen, vist i blot 20 sec.
Øg engagement på YouTube med en annotering på videoen

Svar på kommentarer. I skal også selv vise engagement, så det er vigtigt at svare på hver og en af de kom

entarer, I måtte få – og nævner de ikke selv relevante søgeord, så gør I det selvfølgelig i jeres svar. Det er nemlig igen med til at optimere jeres indhold. Fjern direkte uforskammede kommentarer, men ikke de negative som I altid skal ive et positivt svar fx: ”Tak for feedback, det vil jeg se på næste gang, jeg skriver om video SEO”.

ALT DET ANDET I KAN GØRE FOR AT PUSHE JERES INDHOLD

Sørg for at jeres kanal ser troværdig og aktiv ud. YouTube kigger nemlig også på den, og hvordan den performer. En måde at signalere troværdighed er selvfølgelig at have mange abonnenter og kommentarer – det har vi allerede berørt. Hertil kan I signalere troværdighed ved at lave en attraktiv header, der samtidig får det til at se ud som om, der sker en masse på jeres kanal.

Skærmbillede 2015-07-21 kl. 13.44.06Link til jeres video hvor I kan – fx i jeres autosignaturer. Mange, I skriver med, er allerede interesserede i jer, og det I laver, og vil derfor forventeligt tjekke jeres video. Det er derfor en let måde at genere trafik.

I kan også indlejre jeres video, når I skriver blogs – tænk altid, hvor kan vi naturligt indsætte vores video?

Og del den selvfølgelig på sociale medier som Facebook, Twitter, Google+ og LinkedIn.

Husk også at udnyt muligheden for ”Featured video” dvs. at YouTube foreslår en af jeres andre ideoer, når målgruppen er færdig med at se den første.

Og endelig kan I få andre til at linke til jeres kanal. Det er det, der hedder linkbuilding, og det er et helt blogindlæg i sig selv.

Den var min udlægning af video SEO – på et overordnet plan. Jeg håber, at den kan hjælpe jer på vej i video-SEO junglen, og husk at I altid er velkommen til at kontakte mig, hvis I har spørgsmål i forbindelse med optimeringen af jeres video – Rikke@gowide.dk.

 

* Læs mere om den næststørste søgemaskine under statistik på YouTube og i artiklen “Don’t overlook the second largest search engine anymore“.

 

Post your thoughts